Home » Blogg » Barns hud och solen

Barns hud och solen

Barns hud och solen

Vi närmar oss en lång påskhelg och väderexperterna har lovat oss en solig påsk. Underbart, det tror jag att vi alla längtar och njuter av! Imorgon är det även dags för alla häxor att besöka blåkulla, trevlig resa!!! 🙂

Att skydda oss mot solen har vi pratat om men det extra lilla skyddet på det små skulle jag vilja lägga lite mer vikt på.

Barnens hud är tunnare och känsligare än vuxnas vilket innebär att de bränner sig mycket lättare. Rekommendationen är luftiga kläder och självklart solkräm; de allra minsta bör inte vistas i solen alls. Barn har mindre pigment än vuxna därför bränner de sig lättare i solen. Bränner man sig för många gånger som barn så sägs det att man ökar risken för hudcancer i vuxen ålder.

Solstrålarna vet vi är nyttiga för både barn och vuxna. UV-strålarna gör att kroppen bildar D-vitamin vilket är nyttigt för vår kropp.

Barn under 1 år, det vill säga spädbarn har väldigt lite eller inget skydd mot solens strålar och bör därför inte utsättas för direkt solljus.

Barn under 6 månader skyddas mot solen genom att kläs i heltäckande tunna / luftiga kläder, solhatt och genom att hålla barnet i skugga. Det är bra om barn oavsett ålder inte alls vistas i solen mellan 11-15 då solen är som starkast.

Barn över 6 månader som vistas utomhus ska smörjas in med hög solskyddsfaktor, det vill säga med en spf mellan 30-50. Självkart spelar det roll hur stark solen är, men det är inte fel att smörja ändå.

Barn kan enkelt ta reda på hur stark solen är genom att titta på sin skugga.

Kort skugga = solen är stark.
Lång skugga = solen är inte så stark.

skugga

Illustration: Pernilla Stalfelt

Skydda ditt barn i solen vilket medför att vi lär ut ett sunt solande. Glöm inte att stötta de lite större barnen också, de behöver hjälp med smörjandet de med!

Och sist men INTE minst SOLGLASÖGON PÅ NÄSAN i alla åldrar!

Vi ses på blåkulla!!!  Kram HT  Sara

Publicerat 16 Apr 2014 av Sara Ladelfa

Välkommen till Victus Clinic. Här väljer du Klinik eller Konsument.

Interested in beeing an international distributor?

Fill in this form and we will get back to you as soon as possible