Home » Blogg » Ta vara på D-vitamin

Ta vara på D-vitamin

Ta vara på D-vitamin

Vintersolen är viktig!

I detta blogg inlägg så kommer jag att ge lite klarhet i D vitamin, vad och varför!

Vi fick lära oss tidigt att vi ska ta AD- droppar och att det är bra att att vara i solen för då får vi D- vitamin, men vet vi mer? Det är en vitamin som är fettlöslig & tillhör kategorin hormoner eftersom vitaminet självbildas i kroppen. Vi hittar den främst i ägg och fet fisk, animaliska livsmedel och i mindre mängd finns D- vitamin i svamp(kantareller), mjölkprodukter och kokosfett. Det bildas från kolesterol i huden vid solbestrålning ca 15-30 minuter om dagen täcker dagsbehovet under sommarhalvåret. I sol fattiga Sverige kan D-vitaminbrist förekomma hos många under den mörkare tiden, därför är det viktigt att inta D-vitamin i maten och i tillskott. Från okt-mars kan man i princip inte bilda D vitamin av solen i Sverige, det lagras i kroppen i 3 månader.

D-VITAMIN ÄR BRA FÖR:
  • Cellernas tillväxt och för vårt nervsystem. För skelettbildningen då D-vitamin reglerar kalk balansen i skelett och tänderna som också motverkar benskörhet.
  • Hjälper till att öka upptaget kalcium och fosfor i tarmen och detta anses vara bra för fettförbränningen.
  • Hormonbalansen regleras, ökar produktionen av testosteron som höjer sexlusten och är bra för fertiliteten.
  • Vårt immunförsvar och även bakteriedödande.
  • Motverkar benskörhet och hjärt-, & kärl sjukdomar och även bra för hud och hår.
  • Motverkar trötthet och depression.

En brist på D-vitamin kan ge symtom som, trötthet, smärtor i händer, armar, fötter och ryggslut. Vid stor brist kan risken för autoimmuna sjukdomar förekomma. Under sommartiden så får man normalt sett i sig tillräckligt med D-vitamin genom solen.


Tips!  Gå ut i solen så ofta som möjligt under lunchen ca 15-30 min. Tänk på att solen måste stå i 40 grader eller mer för att huden ska kunna bilda D-vitamin av uv strålarna, det är UVB som behövs för att bilda D-vitamin.


OBS & ATT TÄNKA PÅ!

Jag vet att jag tjatat om solskydd, UVB strålningen tränger inte igenom solskyddet därför kan det vara bättre att sola korta stunder utan solskydd på sommaren för att fylla på D-vitamin depåerna och sedan på med solskyddet!!!!

Så igen mina vänner sola med förnuft……………………..

Jag och mina Victus kolleger önskar er alla en riktigt fin Torsdag!!

Publicerat 02 Mar 2017 av Sara Ladelfa

Välkommen till Victus Clinic. Här väljer du Klinik eller Konsument.

Interested in beeing an international distributor?

Fill in this form and we will get back to you as soon as possible