Home » Blogg » Fysiska eller kemiska solskydd?

Fysiska eller kemiska solskydd?

Fysiska eller kemiska solskydd?

Bilden är hämtad från Wikipedia – zinc oxide

Hej alla glada!

Nu är det mindre stress på vägarna, det märks att många gått på semester. Vad gör man på semestern? Tar det lugnt, reser, träffar vänner eller bara försöker vara här och nu!

Hur som helst så tittar solen fram med jämna mellanrum och vi ska väl inte sticka under stolen med att några extra soltimmar i vårt avlånga land hade inte skadat! I tidigare inlägg har jag skrivit om solen och D-vitamin. Idag tänkte jag informera om solskydd.

Det finns olika former av solskydd: fysiska solskydd och kemiska solskydd.

Fysiska solskydd eller filter fungerar som en barriär på vår hud. UV-strålningen kan inte tränga igenom dem utan reflekteras bort av filtrets partiklar. Fysiska solskydd är alltid i krämform och innehåller mineralbaserade filter såsom titandioxid och zinkoxid. Krämen förhindrar UV-strålningen att nå ner till de nedersta levande cellerna i huden. Produkten sitter på huden tills den tvättas eller svettas bott. Detta filter kan få huden att se ”vitaktig” ut .
Kemiska filter ”gör om” solens strålning till en mindre skadlig form av strålning såsom infraröd strålning. För att detta ska kunna ske måste filtret kunna ändra struktur och i denna process förlorar filtret gradvis sin förmåga att skärma solljuset. Filtret förbrukas. Därför är det viktigt vid användning av dessa filter att smörja på huden ca 30 min innan solexponering och sedan regelbundet under tiden du vistas i solen.

–          Fysiska filter stryks på huden och reflekterar solstrålning

–          Kemiska filter stryks på huden och absorberar solstrålning

Energi kan ALDRIG skapas eller förstöras bara omvandlas: Reflektera, absorbera eller transmittera!

Det har varit mycket kring olika typer av ingredienser:

Zinkoxid anses vara en relativt ofarlig metallförening ur ett hälsoperspektiv eftersom den inte lagras i kroppen. Det har varit mycket skriverier om zinkoxid, att det kan innehålla så kallade nano-partiklar som kan vara mycket skadliga och tros ge DNA-skador och i kombination med UV-ljusexponering orsaka bildning av fria radikaler. För några år sedan började man misstänka att nano-partiklar kunde vara ohälsosamma i kosmetika och upptäckte då att zinkoxid i nano-format var vanligt som solskyddsmedel.

 Det är det viktigt att nämna skillnaden på mikro- och nanopartiklar.

Nano-partiklar är mindre än 100 nm, medan mikro-partiklar är större än 100 nm. Det finns alltså icke-nano zinkoxid gjord på mikro-partiklar som används i många ekologiska, naturliga solskydd. Detta minskar även ingredienslistan markant.

 Titandioxid har misstänkts för att vid exponering för solljus orsaka bildning av fria radikaler och därmed orsaka cellskador. Men om man inte vill ha zincoxid eller titandioxid får man välja en solkräm med kemiska filter och svälja att de då alltid innehåller minst ett kemiskt innehåll som klassas som hormonstörande och många syntetiska konserveringsmedel som exempelvis parabener eller phenyxhetanol och ämnen som är giftiga för vattenlevande organismer.

 Hatt och lätta kläder skyddar också bra!!!

Publicerat 01 Jul 2014 av Sara Ladelfa

Välkommen till Victus Clinic. Här väljer du Klinik eller Konsument.

Interested in beeing an international distributor?

Fill in this form and we will get back to you as soon as possible