Home » Blogg » Kicka igång vardagen

Kicka igång vardagen

Kicka igång vardagen

Hoppas att ni alla har haft en härlig sommar!

På Victus-kontoret har många av oss kommit tillbaka medan vi ännu har några kollegor som njuter av semestern. Men vi som är tillbaka har möjligheten att tjuvstarta en hälsosam höst med goda vanor och bra mat. För det hjälper ju alltid utsidan att hålla sig snygg på insidan 🙂

Något som inte diskuteras inom skolmedicinen, men som kan ha stor inverkan på vår hälsa, är syra-bas-balansen. En försurad kropp är mer känslig för sjukdom och smärta än en kropp med en mer basisk balans. Livsmedel såsom grönsaker, frukt och bär skapar basiska restprodukter i och med matspjälkningen och bidrar till att höja kroppens pH-värde. Andra livsmedel, såsom kött, fisk, mejeriprodukter, socker, alkohol, skräpmat och sötningsmedel skapar sura restprodukter i kroppen under metabolismen och sänker därmed pH-värdet. Även stress och oro bidrar till försurning.

Eftersom kroppen alltid måste hålla en jämn pH-nivå behöver kroppen kompensera ett överskott av syra genom exempelvis andningen (djupandning) eller genom att ta basiska mineraler från muskler och skelett, vilket kan bidra till osteoporos och sämre immunförsvar.

Tyvärr består modern kost till övervägande del av livsmedel som är försurande. En vanlig rekommendation är att man ska äta minst 500g frukt och grönt per dag. Detta är dock en miniminivå för att bibehålla status quo. För att skapa en positiv förändring och för att förbättra hälsan behöver man komma upp i 900g frukt och grönt per dag.

Ett knep som man kan ta till för att förbättra syra-bas-balansen är att göra en bikarbonatkur. Om den kuren och mer om syra-bas-balansen kan du läsa i Sanna Edhins utmärkta blogg.

Ett annat knep för att kicka igång vardagen är den här härliga drycken, komponerad av Mat-Mita:

Vardagskicken, 1 glas

–  2 nävar spenat
– 1-2 cm färsk ingefära
– saften från 1/2 citron
– 1dl osockrad och osötad äppeljuice
– 1dl kvarg

Mixa all ingredienser, tillsätt kvargen mot slutet. Vill du ha en lite sötare dryck kan du med fördel blanda i en näve fryst mango i tärningar. 

Publicerat 05 Aug 2014 av

Välkommen till Victus Clinic. Här väljer du Klinik eller Konsument.

Interested in beeing an international distributor?

Fill in this form and we will get back to you as soon as possible