Home » Blogg » Olika typer av lasrar

Olika typer av lasrar

Olika typer av lasrar

Bilden visar en behandling med Fraxium. Ljuset som syns kommer inte från lasern, då Fraxium använder sig av osynligt ljus, utan från en ljusdiod som visar hudterapeuten var på huden behandlingen verkar.

 

Idag firar vi! Nix, ingen som fyller år, utan vi ska sjunga in våren. Kan inte annat säga än underbart! Sol och värme är lycka. Har ni tänkt på hur mycket gladare alla blir omkring oss och vilken energi som sprudlar? Det har jag…..Glad Valborg till alla!

I mitt förra inlägg skrev jag om vår fortbildning och om laser. Jag tänkte fortsätta på den linjen:

Vad är laser?
Är det farligt?
Kan man bli blind?

Ja, många frågor som når ytterligheter kan man ju säga. Jag ska hjälpa er att bli kloka på detta ämne och avdramatisera det.

Laser är en lampa eller en strålkälla. När lasern har en våglängd utanför det synliga ljuset, alltså utanför det ljus vi kan se med blotta ögat, är det en strålkälla. Lasrar som används inom estetiska behandlingar, för t ex hudföryngring, har oftast en våglängd inom det osynliga ljuset. För att se var man behandlar sätter man i en ljusdiod. Det ljus som syns i bilden ovan kommer alltså inte från lasern utan från ljusdioden.

Laser är inte farligt och ingen har NÅGONSIN blivit blind av laser. Återigen handlar det om hur man använder den. En annan VIKTIG roll är effekten, alltså uteffekten på strålen – hur stark och intensiv är den. Det är det som avgör ditt resultat.

Lasrar kan användas till mycket: laserskrivare, inom kosmetiken, man kan skära i plåt med dem. Ja områdena är många. Alltså det finns olika lasrar för olika behandlings områden. Vissa områden kräver starkare uteffekt, andra områden kräver mindre stark uteffekt. Detta är inget som slutkunden egentligen behöver tänka på.

Olika lasrar har olika egenskaper. Egenskapen beror på nanometern (våglängden) och vad lasermediumet har för ämne. Man kan förklara mediumet som laserns  drivmedel. Olika drivmedel är bra för olika sorters behandlingar. En koldioxidlaser värmer exempelvis upp vattnet i huden och skapar trauma i huden och på hudytan. Den kan ge en aggressiv form av hudföryngring. En erbiumlaser ger en mindre effekt på vattenmolekylerna i huden och är mer skonsam. Den påverkar hudytan endast minimalt och verkar hudföryngrande på djupet.

Ex på olika lasrar inom  medicinen är rubinlaser, argonlaser koldioxidlaser, erbium osv…

Varje drivmedel har just sin egen bästa egenskap. Egenskaperna kan vara t ex att absorbera pigment, vilket kan vara bra vid hårreducering eller vid kärlborttagning. För dessa två olika områden använder man inte samma laser, trots att båda absorberar pigment, då hår och kärl inte har samma pigment.

Är det en laser med ett drivmedel som har en nanometer utanför det synliga ljuset så har laserljuset en inverkan på cellen, vilket främst innebär en stimulerande, normaliserande och balanserande effekt på huden. Här kan man t ex behandla hudföryngring och ärr av olika slag. Även ljus med dessa våglängder är bäst på specifika områden.

Det absolut BÄSTA med laser är att laserljuset i sig har normaliserande egenskaper. Laserns alla våglängder kan därför användas inom medicinen, en utveckling vi bara har sett början på. I framtiden kommer vi se alltfler icke-invasiva användningsområden för laser.

Publicerat 30 Apr 2014 av Sara Ladelfa

Välkommen till Victus Clinic. Här väljer du Klinik eller Konsument.

Interested in beeing an international distributor?

Fill in this form and we will get back to you as soon as possible