Home » Blogg » Vad menas med medicinsk hudvård?

Vad menas med medicinsk hudvård?

Vad menas med medicinsk hudvård?

Bilden kommer från DermaQuest

Nytt hopp om våren, sommar och solen. Experterna lovar en gul ljusboll i hela vårt avlånga land!

Tänkte reda ut lite kring mediskinsk hudvård, ett ord som används till höger och vänster och som enligt många, även mig själv, sätter lite ”status”, som om det är bättre än annan hudvård.

Dr Albert Klingman, en amerikansk forskare, myntade uttrycket cosmeceuticals för ca 25 år sedan. Det är en kombination av ”cosmetics” och ”pharamaceuticals”, vilket innebär medicinsk hudvård som har en bakomliggande forskning och som visar sig kunna påverka huden på ett positivt sätt. Det är utvärtes produkter som är mer än kosmetiska, samtidigt som de INTE kallas för läkemedel (för att dessa eventuellt ska bli klassade som läkemedel så krävs större och mer kostsamma studier om dess effekter).

Cosmeceuticals innehåller bland annat vitamin A, C och E, peptider, AHA-syror och antioxidanter. De marknadsförs ofta som produkter som kan bidra som skydd mot solens uv-ljus, öka kollagenproduktionen, förbättra struktur, hudton och även pigmentfläckar. Men det är mycket viktigt att vara realistisk och ha realistiska förväntningar vad gäller dessa produkter. Ingen kräm kan göra muskulaturen långsiktigt fastare eller ta bort djupa rynkor, inte än i alla fall eller vad jag vet. Däremot så kan positiva förändringar uppnås. Framförallt kan de ha en förebyggande effekt.

AHA-syror står för alpha hydroxy acids. Dessa är fruktsyror som bidrar till ett jämnare och mjukare intryck och har en peelande effekt. Den valigaste är mjölksyra och glykolsyra. BHA-syror är salicylsyra som är det aktiva ämnet i aspirin. Dessa har en mildare effekt än AHA-syror. Det kan vara ingredienser i rengöringsprodukter, krämer och serum där koncentrationen lägre. AHA-behandlingar kan ges med starkare koncentration, oftast i form av kurer, på salonger/kliniker.

Vitamin A är en viktig vitamin för hudens cellförnyelse  och hit hör ämnena retinoider. En viss koncentration av dessa har visat sig vara effektiva mot rynkor och solskador genom att bland annat stimulera nybildningen av kollagen och har även visat föryngring på epidermis enligt vissa studier. Höga doser kan skrivas ut av läkare, lägre kan användas i medicinsk hudvård och kallas då retinol.

Vitamin C och E
Dessa vitaminer är antioxidanter och har i vissa studier visat sig skydda mot solens skadliga strålar och de minskar därmed risken för solskador . Vitamin C är ljuskänsligt och därför krävs en stabil form för att kunna ge effekt.

Vitamin B5, pantotensyra, har en egenskap att kunna dra till sig fukt och håller på så sätt huden hydrerad. Vissa anser att B5 bidrar till sårläkning.

Peptider är aminosyror och påstås kunna stimulera kollagen som i sin tur bildar en spänstigare hud.

Antioxidanter skyddar oss mot fria radikaler, men vissa studier visar att det inte är bevisat att det är så när det finns i krämer.

Lite om ingredienserna i medicinsk hudvård. Tål att tänkas på….Kramar till er!

Publicerat 15 May 2014 av Sara Ladelfa

Välkommen till Victus Clinic. Här väljer du Klinik eller Konsument.

Interested in beeing an international distributor?

Fill in this form and we will get back to you as soon as possible