Home » Blogg » Glad Påsk…och så lite om D-vitamin

Glad Påsk…och så lite om D-vitamin

Glad Påsk...och så lite om D-vitamin

Vilket äventyr jag hade på blåkulla igår 🙂 hoppas ni andra kärringar upplevde detsamma! Lååångfredag och påsken står inför dörren. Underbart, njut och ta hand om varandra! I detta blogginlägg kommer jag att ge lite klarhet i D-vitamin – vad är det för slags ämne och varför är det så viktigt.

Vi vet alla redan från det att vi är små att vi ska ta ad-droppar och att det är bra att att vara  i solen för då får vi D-vitamin, men vet vi mer…..???

D-vitamin är en vitamin som är fettlöslig. Vi hittar vitaminen främst i ägg och fet fisk, animaliska livsmedel och i mindre mängder finns D-vitamin i svamp (kantareller), mjölkprodukter och kokosfett. D-vitamin bildas från kolesterol i huden vid solbestrålning. Ca 15-30 minuter om dagen täcker dagsbehovet under sommarhalvåret. I solfattiga Sverige kan D-vitaminbrist förekomma hos många under den mörkare tiden – därför är det viktigt att inta D-vitamin i maten och i tillskott.

D-vitamin är bland annat bra för:

– Cellernas tillväxt och för vårt nervsystem. Är bra för skelettbildningen då D-vitamin reglerar kalkbalansen i skelettet och tänderna. Det motverkar också benskörhet.
– Motverkar benskörhet och hjärt/kärl-sjukdommar och är även bra för hud och hår.
– Hjälper till att öka upptaget av kalcium och fosfor i tarmen och detta anses vara bra för fettförbränningen.
– Hormonbalansen regleras. D-vitamin ökar produktionen av testosteron, höjer sexlusten och är bra för fertiliteten.
– D-vitamin tillhör kategorin hormoner eftersom vitaminet självbildas i kroppen.
– D-vitamin är bra för vårt immunförsvar och är även bakteriedödande. Mottverkar trötthet och depression.

Brist på D-vitamin kan ge symtom som, trötthet, smärtor i händer, armar, fötter och ryggslut. Vid stor brist kan risken för autoimmuna sjukdomar förekomma.

Använd solen som din D-vitamin källa!!!

Under sommartiden så får man normalt i sig tillräckligt med D-vitamin genom solen. Tips är att så ofta som möjligt gå ut i solen under luncehen ca 15-30 min. Tänk på att solen måste stå i 40 grader eller mer för att huden ska kunna bilda D-vitamin av UV-strålarna. Det är UVB som behövs för att bilda D-vitamin.

Från oktober till mars kan man i princip i Sverige inte bilda D-vitamin av solen. Kroppen kan lagra D-vitamin  i tre månader

OBS och att TÄNKA PÅ:

Jag vet att jag tjatat om solskydd. UVB-strålningen tränger inte igenom solskyddet därför kan det vara bättre att sola korta stunder utan solskydd på sommaren för att fylla på D-vitamindepån och sedan på med solskyddet.

Så igen mina vänner sola med förnuft……………………..

Jag och mina Victus-kollegor önskar er alla en riktigt fin påsk!!!

Publicerat 18 Apr 2014 av Sara Ladelfa

Välkommen till Victus Clinic. Här väljer du Klinik eller Konsument.

Interested in beeing an international distributor?

Fill in this form and we will get back to you as soon as possible